December 7th 6:30am JST
Position:S2°01, E153°00
Heading:185°
Boat Speed:2.3kt
Wind Direction:East (the meter broken)
Wind Speed:5-10kt(the meter broken)
Weather:fine
Sails:JIB and Main
Crew:all fine
Distance to Sydney Harbor:133mile
まゆこです
昨日朝から鳥が多くなったり、虫を発見したりして陸の気配を感じていたところ、午後から陸が見え始め、夕陽はオーストラリア大陸の向こうに沈んでいきました。夕方から15ktくらいのシーブリーズが入り、ボートスピード6-7kt、対地8-10ktでグングン進みました。追い潮3-4ktすごい!深夜風が落ちて、ボートスピード0ktになったときも対地が6kt。この海流、ファインディングニモに出てくるジェットコースター海流?ってやつみたいです、(すみません、見てないので詳しい話できなくて)。
We sensed a land last morning as we saw more birds and insects, then in the
afternoon, we found the land. The sunset yesterday went behind the land. Sea
breeze started to blow in the evening and it let us sail at 6-7kt, but the
SOG was 8-10kt. Thanks to the current! When the wind went down in the late
night and boat speed went down to 0kt, SOG was still 8kt. Wow. I heard this
current was in the movie, Fiding Nimo.
お昼は残航300マイル記念に冷えたビールで乾杯。残すところ、到着乾杯用のビールのみとなりました。ランチメニューはレトルトかけパスタ。既製のパスタソースに飽きたクルーたちは、レトルトのカレーやタコライスの素などパスタに合うであろうものをチョイスし、めいめい楽しんでました。今回は食事担当を置いているため調理ものを食べることが多く、レトルトと缶詰がかなりたくさん残っています。みんなで食事しながらメニューのアイディアが生まれることもあります。安藤さんが日本一周航海をしていたときに北海道で猟師さんに鮭のちゃんちゃん焼きをごちそうしてもらったという話から、じゃあ缶詰にたしか鮭があったからそれ使ってちゃんちゃん焼き作ってみてよということになり、昨日の夜挑戦。キャベツがもうなかったので、アルミホイルに鮭の缶詰、大量のたまねぎ、大量のスイートコーンをつめ、その上に味噌、調理酒の代わりのみりんをかけ加熱。なかなか美味しいご飯のおともになりました。
As we got tired of past sauce from the market, we tried retort foods for
pasta sauce. Some used curry, some used taco rice sauce. They were all
great. Since we have a cook this time and cooked almost everyday, we have a
lot of retort foods and canned foods left. Sometimes, crew gave me some idea
for meals. Yesterday, when Ando talked about the chanchan-yaki (fishermen's
salmon dish), everyone advised that I could cook it with canned salmon, so I
tried. I put canned salmon, a lot of onion, canned corn in the foil, and put
miso and sweet sake on top, and cover everything with the foil and heat it
in the pan. After 15-20 minutes, delicouse chanchan-yaki is ready.
明日の朝は、湾内入ったって報告ができるかな。
I hope I can report that we are in the harbor in tomorrow blog.
去年の日本~ロングビーチ回航から私のブログの相棒だった防水カメラの充電機能が死んだっぽく、昨日から使えてません。ということで、本日も過去の写真を。造水機がうまく海水を汲み取らないので、トイレの取水配管を使って、安藤さんが手動ポンプで海水を汲んでくれてます。結構な肉体労働です。そして、ギャレーの水道ポンプも全然うまく機能しないので、私がしゅぽしゅぽでタンクからペットボトルに移して使っています。クルーから言わせると、座りこんで水を移し変えてる私は負のオーラを放っているっぽいです。
Today's photo: The battery of the water proof camera, one of my important
items for delivery sailing since last year, looks broken. I couldn't take
pics yesterdat, so this is the photo from earlier day. The water maker does
not draw the seawater well, so Ando uses the pipe and the hand pump in the
toilet to draw water. It is a lot of work. Also, the pump in the galley does
not work well, so I have to move the water that the water maker makes into
plastic bottles from the tank. Everyone says I look so depressed when I work
in front of the water maker.
Mayuko
Position:S2°01, E153°00
Heading:185°
Boat Speed:2.3kt
Wind Direction:East (the meter broken)
Wind Speed:5-10kt(the meter broken)
Weather:fine
Sails:JIB and Main
Crew:all fine
Distance to Sydney Harbor:133mile
まゆこです
昨日朝から鳥が多くなったり、虫を発見したりして陸の気配を感じていたところ、午後から陸が見え始め、夕陽はオーストラリア大陸の向こうに沈んでいきました。夕方から15ktくらいのシーブリーズが入り、ボートスピード6-7kt、対地8-10ktでグングン進みました。追い潮3-4ktすごい!深夜風が落ちて、ボートスピード0ktになったときも対地が6kt。この海流、ファインディングニモに出てくるジェットコースター海流?ってやつみたいです、(すみません、見てないので詳しい話できなくて)。
We sensed a land last morning as we saw more birds and insects, then in the
afternoon, we found the land. The sunset yesterday went behind the land. Sea
breeze started to blow in the evening and it let us sail at 6-7kt, but the
SOG was 8-10kt. Thanks to the current! When the wind went down in the late
night and boat speed went down to 0kt, SOG was still 8kt. Wow. I heard this
current was in the movie, Fiding Nimo.
お昼は残航300マイル記念に冷えたビールで乾杯。残すところ、到着乾杯用のビールのみとなりました。ランチメニューはレトルトかけパスタ。既製のパスタソースに飽きたクルーたちは、レトルトのカレーやタコライスの素などパスタに合うであろうものをチョイスし、めいめい楽しんでました。今回は食事担当を置いているため調理ものを食べることが多く、レトルトと缶詰がかなりたくさん残っています。みんなで食事しながらメニューのアイディアが生まれることもあります。安藤さんが日本一周航海をしていたときに北海道で猟師さんに鮭のちゃんちゃん焼きをごちそうしてもらったという話から、じゃあ缶詰にたしか鮭があったからそれ使ってちゃんちゃん焼き作ってみてよということになり、昨日の夜挑戦。キャベツがもうなかったので、アルミホイルに鮭の缶詰、大量のたまねぎ、大量のスイートコーンをつめ、その上に味噌、調理酒の代わりのみりんをかけ加熱。なかなか美味しいご飯のおともになりました。
As we got tired of past sauce from the market, we tried retort foods for
pasta sauce. Some used curry, some used taco rice sauce. They were all
great. Since we have a cook this time and cooked almost everyday, we have a
lot of retort foods and canned foods left. Sometimes, crew gave me some idea
for meals. Yesterday, when Ando talked about the chanchan-yaki (fishermen's
salmon dish), everyone advised that I could cook it with canned salmon, so I
tried. I put canned salmon, a lot of onion, canned corn in the foil, and put
miso and sweet sake on top, and cover everything with the foil and heat it
in the pan. After 15-20 minutes, delicouse chanchan-yaki is ready.
明日の朝は、湾内入ったって報告ができるかな。
I hope I can report that we are in the harbor in tomorrow blog.
去年の日本~ロングビーチ回航から私のブログの相棒だった防水カメラの充電機能が死んだっぽく、昨日から使えてません。ということで、本日も過去の写真を。造水機がうまく海水を汲み取らないので、トイレの取水配管を使って、安藤さんが手動ポンプで海水を汲んでくれてます。結構な肉体労働です。そして、ギャレーの水道ポンプも全然うまく機能しないので、私がしゅぽしゅぽでタンクからペットボトルに移して使っています。クルーから言わせると、座りこんで水を移し変えてる私は負のオーラを放っているっぽいです。
Today's photo: The battery of the water proof camera, one of my important
items for delivery sailing since last year, looks broken. I couldn't take
pics yesterdat, so this is the photo from earlier day. The water maker does
not draw the seawater well, so Ando uses the pipe and the hand pump in the
toilet to draw water. It is a lot of work. Also, the pump in the galley does
not work well, so I have to move the water that the water maker makes into
plastic bottles from the tank. Everyone says I look so depressed when I work
in front of the water maker.
Mayuko