Hawaii to Marina del Rey

Arrived in Marina del Rey

9870f0d0.jpg
6144103b.jpg
恒例の到着日炊き込みごはんの朝食を取り、準備万端で、カリフォルニア時間、
6月17日9時(日本時間6月18日1時)マリナデルレイに無事到着しました。
We arrived at Marina del Rey at 9am today, June 17th. Yes, we of course
had soysauce seasoned rice as we always have it for the breakfast on the
day of arrival.

写真は昨日の夕陽!ほとんど曇りで夕陽がきれいな日なんてないレグだったけ
ど、沈んで行く太陽もきれいだったし、沈んだあとの空もながーい時間すごくき
れいだったので、、、終わり良ければ全て良し!
The sunset last evening was amazing. We barely saw beautiful sunset in
this leg as the sky was always covered with a lot of clouds. However,
I'm happy as we could see the beautiful sunset and the amazing color of
the sky afterwards in the end.

今年も、前回と同様、スタートまでのマリナデルレイ&ロングビーチでの準備
編、レーススタート後は船からレースクルーによるレース編とハワイからはまゆ
こが応援編をお送りしますので引き続きよろしくおねがいします。
Same as last time, we'll post the article while we are in Marina del Rey
and Long Beach for the race preparation, and after the race starts both
from the boat (race crew will write blog) and from Hawaii (Mayuko).

最後になりましたが、渡辺さん、馬場さん、そしてみなさん、ありがとうござい
ました!
Thank you everyone who follows and supports us!

Mayuko

June 17th--Hawaii to Marina del Rey

2efaf186.jpgJune 17th 5:30am JST
Position:N33°54, W120°21
Boat speed:6.5kt
Heading:95°
Wind speed:13kt
Wind direction:290°
Sails:Main and Jib
Weather:cloudy

昨日の深夜ごろ、残航180マイルを切り、私達的パールレーススタートしまし
た。予報通り風が落ち始めました。どうにもこうにもならなくなったら座長十八
番プロペラ回しに突入予定です。今回はたんまり燃料が余ってるので、というか
むしろレースには積めない量なのでできればがっぽり使いたいところです。
As the forecast says, the wind started to decrease. We will start the
motor when we can't run with sails. Since we still have a plenty of fuel
and we actually want to use most of it as we won't need this amount for
the race, we have to use a lot! Gotta drive at full speed.

さて、San Miguel島の島影も見え始めたところで、ケルプ避けゲーム大会が始ま
りました。ほんと多いです。今日の朝も1本ほそーいのがラダーに引っかかって
たのでボートフックで撤去。海中の栄養が豊富な海域に入ってきたので、鳥やイ
ルカなど動物もちらほら多く見えはじめました。
As we're getting close to the land and see San Miguel Island, the
"avoid-kelp-game" has started. We found a long thin one stuck to the
rudder this morning, and got rid of it with a boat hook.

さて、あとは今日の昼、夜と明日の朝の3食で船上コックの仕事もひとまず終わ
りかな?明日の夜明けとともに入港?という皮算用です。
I guess I only will cook three times, today's lunch and supper, and
tomorrow breakfast? We're hoping that we will arrive right after the
sunrise tomorrow!

あと98マイル~!パールだと駿河湾あたり?かな。
98mile to go!!

Mayuko

June 16th--Hawaii to Marina del Rey

24d67f51.jpgJune 16th 5:30am JST

Position:N34°57, W124°39
Heading:85°
Boat Speed:6.5kt
Wind Direction:310°
Wind Speed:14kt
Weather:cloudy
Sails:jib

風がかなりあがってきたので、昨日の日没前にメインダウン。ジブだけで、左右に激しくローリングしながらも8-10ktキープ。頼もしいです。今は風が落ちてきました。次のワッチ交代でメインアップかな?そしてまた明日の朝風があがるみたいです。
We pulled the main down before it got dark yesterday as the wind went up so
strong. Although the boat was rolling so bad as we only sailed with the jib,
we were able to keep 8-10kt boat speed. Now the wind decreased a bit. I gues
we're hoisting the main up again.

ヒールや横揺れが激しいから汁物は食べにくいんだけど、でもあったまるからどうしても汁物はかかせません。どんぶりと汁物を交互に床に置きながら食べたり、と人それぞれスタイルはありますが、私は断然膝に挟む派です。
As the boat heels and rolls so bad, it is hard to have soup for meals,
however, I always try to cook it as it makes us warm. While some people put
a rice bowl and a soup cup on the floor by turn, I hold a soup cup between
my legs and have a bowl in my hand. It's the easiest way for me.

しもやけできたった言ってる人が1名。私も小さい頃から冬のしもやけは欠かせませんが(大人になっても!)、さすがに今回はまだシモヤケできてないです。もりもりさんには負けました。
Morimori got chillblains. I have had one every winter since I was a kid
(even recent years), but I haven't got one this time yet and I don't think I
will under this condition.....still too warm for chillblains.

Mayuko

June 15th--Hawaii to Marina del Rey

d248b8ce.jpgJune 15th 5:30am JST

Position:N35°50, W128°35
Heading:95°
Boat Speed:10-13kt
Wind Direction:340°
Wind Speed:20kt
Weather:cloudy
Sails:main and jib

時には15ノット台をたたき出しながら爆走中。12-13日のデイランは212!そして、本日の船内時間正午まであと1時間半を残して13-14日のデイランは今のところ226。イエーイ。240まで行きそうです。
We have been sailing so well with hitting at 15kt boat speed sometime. Day
run for 12-13th was 212miles. And I guess we will reach at 240miles today as
we are now 226miles, still 1.5hours remaining till noon.

昨日の船内時間午後1時40分、残航720マイルを切り、私たちの沖縄レースが始まりました。現在はトカラ列島付近だそうです。

古川さんが日本から持ってきてくれた梅こぶ茶の存在を昨日の夜思い出し、飲みました。身体と心に沁みます。
I remembered that we brought ume-kobu-cha (plum seaweed tea, it sounds weird
but actually great) and had it. It healed both my body and heart!

本格的に肩が凝ってきました!
My shoulders are getting stiff so bad.

Mayuko

June 14th--Hawaii to Marina del Rey

56a35d8a.jpgJune 14th 5:30am JST
Position:N36°41, W133°22
Boat speed:9.5kt
Heading:75°
Wind speed:12kt
Wind direction:345°
Sails:Main and Jib
Weather:cloudy

昨日の夜から今朝まで11-13ktの風で9-10ktで快適セーリング。ところで、お告
げによると40kt前後北西だとか。まだ先の話なので、予報が変わりますよう
に。。。。
We have sailed at 9-10kt with 11-13kt wind. The weather forecast says we
will have 40kt wind on 17th... I hope the forecast will change by the time.

昨日の夜ご飯は炊き込みごはんと湯豆腐。とっても好評でした。ダシで炊いた豆
腐、玉ねぎ(長ネギがあったらなぁ!)、わかめにポン酢をお好みの量で。みん
なは七味。私は柚子胡椒。柚子胡椒、大好物です。
We had seasoned rice and boiled tofu soup. I'm glad everyone loved it. I
put tofu, onions (I wish we had long onion!), and seaweed in bonito
soup, and pour ponzu (citrus flavored soysauce). Everyone put shichimi
(Japanese red pepper spice). But I put yuzu-kosho (Japanese citrus with
chili), my favorite of favorites.

ところで今年の夏至はいつ?って話になりました。そして、冬至はかぼちゃ食べ
たり、ゆずをお風呂に入れたりするけど、夏至って何するんだっけ?と。
By the way, when is the summer solstice this year? And we were
discussing what we usually do for the summer solstice. We couldn't
remember. We know we eat pumpkins and put yuzu in a bathtub for the
winter solstice.

昨日は久しぶりに夕陽を見ることができました!
The sunset was beautiful last evening. We hadn't seen the sunset for a
while.

Mayuko

View Bengal7_5 in a larger map
アクセスカウンター
  • 今日:
  • 昨日:
  • 累計:

最新コメント
  • ライブドアブログ